Já a moje appka aneb zkušenosti s mobilní aplikací pro bankovnictví

Online banking v praxi

Nejsem příznivcem moderní techniky a nerozumím lidem, které těší stahovat, instalovat či zase odinstalovávat mobilní aplikace. Ale v jedné věci jsem musela udělat výjimku. Internetové bankovnictví jsem přesunula do úrovně spravování prostřednictvím mobilní aplikace. Jak se mi to podařilo a čemu rozumím? A jak si vše může zařídit a zvládnout obsluhovat technický antitalent, jako jsem já?

Mobilní aplikace, právě proto, že je mobilní, by vám měla umožnit rychlé obstarání vašich finančních záležitostí, a to kdykoliv a kdekoliv. Prostřednictvím ní je možné průběžně sledovat vaše výdaje i rozpočet a samozřejmě odesílat platby, aniž byste museli znát čísla účtů, kam je obvykle zasíláte. Co mi trochu chybí je, že banky zatím neumožňují investovat do bitcoinu, i když chápu, že kryptoměna prý považují za riziko.

Aplikace vám pomůže i s QR platbami, zvládne vás hravě navigovat k nejbližšímu bankomatu či k nejbližší kamenné pobočce a především se stane přehledem stavu vašich financí. Někdy to sice může být smutný pohled, ale zase vám to znemožní zavírat oči před realitou. Hrozící finanční debakl pak tento přehled může pomoci snadněji odvrátit. Prostě jsem se pro vlastní pohodlí i efektivitu rozhodla mobilní aplikaci využívat.

Co umožňuje mobilní aplikace?

Mezi užitečné mobilní aplikace se řadí i nová verze mobilní aplikace mBank. V čem vám konkrétně může pomoci? Já osobně oceňuji, že pro přihlášení není potřebné zadávat přihlašovací jméno a heslo, stačí zadat pouze PIN kód, což je rychlejší. Platby zde rovněž mohou proběhnout rychleji bez čekání na zaslání autorizačních SMS a zadávání kódů z nich, jak je tomu v případě internetového bankovnictví.

Aplikace vám dokáže nalézt nejbližší pobočku nebo bankomat, jak je již zmíněno výše, samozřejmě vás informuje o zůstatku na vašem účtu. Mobilní aplikace dokáže tedy plně zastoupit internetové bankovnictví a navíc dokáže právě skenovat QR kódy z faktur či načíst telefonní číslo příjemce.

Co m

Co potřebuje mobilní aplikace na oplátku od vašeho telefonu?

Pro své úspěšné fungování však potřebuje mobilní aplikace určité technické nezbytnosti. První z nich je, že se musí jednat o verzi telefonu Android 4.03 a vyšší. Dále požaduje aplikace přístup na internet a Wi-Fi a musí získat oprávnění, aby mohla čerpat informace o stavu telefonu, to kvůli bezpečnosti při práci s internetovým bankovnictvím. Také musí být schopná získat informace o lokalizaci telefonu kvůli zobrazení bankomatů, kamenných poboček. Potřebuje mít i informace z adresáře a kontaktů pro ověřování plateb prostřednictvím telefonního čísla.

Aplikace musí mít rovněž přístup do paměti, aby mohla ukládat data, přístup k Google účtu a synchronizaci dat v mapách a zjištěných notifikací. Rovněž musí mít váš mobilní telefon fotoaparát, což je však dnes již standardem, protože je potřebné snímat QR kódy. Tyto požadavky zní sice velmi sofistikovaně, ale většina modernějších telefonů je dokáže hravě splnit.

Jak si aplikaci mohu stáhnout?

Otázka stažení aplikace je pro mě osobně důležitá, protože preferuji co nejjednodušší postup a samozřejmě stažení zdarma. Aplikaci mBank lze zdarma stahovat v obchodě Google Play pro telefony Android a v Apple AppStore pro iPhony. Po stažení aplikace je jí ještě nezbytné aktivovat ve vašem internetovém bankovnictví prostřednictvím ověřovacího kódu, který obdržíte v SMS zprávě. Poté si nastavíte číslo PIN a již můžete váš účet obsluhovat pouze prostřednictvím aplikace bez nutnosti zasedat k počítači.

Výhodou je, že když nemáte dostatek času nebo si dokonce nemůžete vzpomenout na PIN kód, což je bohužel horší variantou, zůstatek na účtu a informace o nejbližších bankomatech a kamenných pobočkách se vám zobrazí bez ohledu na tuto skutečnost. Po zadání PIN kódu získáte přístup do aplikace v plném rozsahu a můžete několika kliky rychle a doslova za pochodu vyřizovat důležité finanční úkoly.

Základní ikony aplikace

Základní ikony aplikace jsou velmi jednoduché a musím říct že s nimi nemám žádný zásadnější problém. Patří mezi ně „Skenovat QR kód“, což je výhodou mobilní aplikace čítající QR kód, dále jsou zde ikony „Platba“, „Obchodní místo“, „Bankomat“, a především důležité položky „Provést platbu pro osobu nebo firmu“ a „Provést platbu na vlastní účet“.

Ovládání je rychlé a celkem intuitivní a jak jsem několikrát již zopakovala, oceňuji zde především možnost hospodaření se svými financemi v terénu, a nikoliv pouze u PC se zabezpečeným internetovým připojením. Jakkoliv nejsem velkým příznivcem moderní techniky, v této a několika jiných výjimkách ji dokážu naopak velmi ocenit.

Jsem spokojená?

Za sebe musím říci, že jsem s touto mobilní aplikací spokojená, na druhou stranu musím otevřeně přiznat, že nemám zkušenosti ke srovnání jiných aplikací a jsem celkem neambiciózní uživatel technických vymožeností. Čeho si však velmi cením, je možnost vyřizovat platby ihned, operativně vědět, kolik peněz mám na účtu a kde si je mohu rychle doplnit výběrem z nejbližšího bankomatu.

Také potěší i to, že na blogu banky je popsáno, jak si zjednodušit život používáním mobilní bankovní aplikace.

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Interiérová dekorace nemusí být jenom konformace s nevkusem

V pracovně trávíme spoustu času. Jak ji zařídit co nejlépe?