Interiérová dekorace nemusí být jenom konformace s nevkusem

Interiérová dekorace nemusí být jenom konformace s nevkusem

Jako bývalý ortodoxní stoupenec minimalizmu jsem odmítala do bytu použít jakékoli dekorační předměty. Jednak značně zpomalovaly úklid bytu a za druhé mě jednoduše iritovaly. Souviselo to samozřejmě i s velikostí obývaného prostoru. Jediné dvě věcí, na které mi nevadilo se každý den dívat, byly bytové kytky a velkoformátové fotografie.

Není kytka jako kytka

Samozřejmě sbírka 7 slonů, růžový porcelán nebo parohy na stěnách jsou pro mě stejně nechutně kýčovité jako umělé kytky. Hrnkové květiny musí být živé, jako například krásné čemeřice, jejichž květy okouzlí každého. A stále nesnesu přecpaný prostor. Ale pečlivě zvolenou originální bytovou dekoraci vítám s radostí. Vnímám jí tak, že nejenom prostor doplňuje, ale mnohdy i ovládá. A často to může být věc, která je zároveň funkční. Konkrétně třeba různé mísy, prostírání, květníky, vázy. V tomto případě platí, že víc je někdy jednoduše víc. Raději si kupte dražší předmět, který bude dekorační - no zároveň krásně doplňovat prostor a často zaujme oko návštěvníka.

Třeba takový odšťavňovač citrusů od Starcka je u nás chudák opuštěn v kuchyni na digestoři a plní pouze funkci poutače pozornosti. Nikam jinam se nehodí a vlastně do kuchyně logicky patří. Nicméně jak internet říká, sám Philippe Starck o něm řekl, že není od toho, aby vymačkával citróny, ale aby zahajoval konverzaci.

Kousek přírody

Sama za sebe bych raději investovala spíše do něčeho funkčního z přírodního materiálu. Poslední dobou jsou hodně populární, a i já jsem se stala jejich fanouškem, různé předměty z vodního hyacintu. Od prostírání přes různé mísy či košíčky, které mohou sloužit k uložení ovoce, pečiva nebo pošty, až po vázy, jenž se stanou „zútulňovači“ třeba v nudné koupelně. Stačí k nim pořídit nějaké liány nebo pruty dle vlastního vkusu. Jen prosím nezdobit barevnými perličkami a nic na ně nevěšet. Velkou výhodou vodního hyacintu je i jeho údržba. Což mě velmi potěšilo a velice elegantně doplnilo náš obývák byly pravé kožené koberce z kravské kůže.

Sledujte si čas

Jsem jedna z osob, která se neustále dívá na hodiny. Schválně píšu hodiny, protože hodinky nenosím. Jejich funkci vystřídal mobil. Pro mě je to jenom přechodné období… i když už trvá pár let. Vím, že se k nim vrátím. Je jedno místo, kde potřebuji kontrolovat čas a kam se mobil úplně nehodí. Do vany.

Koupelnu mám zařízenou v takovém tom středomořském stylu, hledala jsem tedy něco výrazného, ale ne výstředního. Narazila jsem na vintage styl. Věci, které působí staře, lehce sešle, ale mají duši a osobitost. A jsou romantické. Moje koupelnové hodiny mají na sobě patinu, dokonce jsou trošinku rezavé, čísla i písmena jsou napsána starým fontem. Prostě taková lehká nostalgie, ale působící zároveň svěže a přitažlivě. Snad vám to dává smysl.

I vůne doplňuje prostor

Mým úplně posledním objevem mezi dekoračními předměty do bytu se staly multifunkční difuzéry. Trh nabízí různé tvary, funkce, úrovně. K provonění bytu jsem vyzkoušela vše možné. Santalové tyčinky jsou dost intenzivní a jejich kouř může dráždit. Až na zvracení. Vonné tyčinky s nádobkami s olejem po krátké době přestávají působit, vonné střapce nebo pytlíčky provoní pouze malé uzavřené prostory a též jen na krátkou dobu, svíčky též nemá každý rád.

Špičkový difuzér vám zvlhčí, provoní a vyčistí (ionizuje) prostor, u toho bude hrát krásná relaxační hudba a svítit vámi vybraný odstín led světla. S tím vším, včetně svého roztomilého vzhledu je tak nevšedním doplňkem, že cokoli v jeho přítomnosti zastíní. Je to opravdová „star“. Jediné, co do něj musíte doplňovat, je voda a vonné olejíčky. I ty se dají volit dle toho, co by měly stimulovat. Antistresový, čistící, respirační, revitalizační atd.

Nenechte si holé zdi

Znáte historickou osobnost jménem Siddhártha Gautama? Pokud Vám to nic neřeklo, tak řeč je o Buddhovi. Jméno Buddha znamená probuzený, osvícený.

Proč jsem o něm začala psát? Další trend, který se stále častěji objevuje v našich domácnostech, jsou různá vyobrazení zakladatele buddhismu. Já osobně Buddhu miluji. Jeho jemný úsměv a klidný výraz na mě působí harmonizujícím dojmem. Navíc obraz je plastický a v barvách, které se perfektně hodí do prostoru, kam jsem si ho pověsila. Někdy si jen tak sednu a usmívám se vděčně i já na něj. V této nervózní, uspěchané době je to asi nejlepší volba.

Expresivní výjevy můžou působit spíše kontraproduktivně. Můžou spíše provokovat než uklidňovat. Proto pokud můžu radit, vybírejte obrazy, které mají zenovou atmosféru. Můžou mít v sobě i tajemno, ale nesmí to být takové to tajemno Záhady Blair Witch. Volte neutrální barvy a vyhýbejte se těm ostrým. Fungují stejně jako na býky v koridě.

Zkuste projít vaše fotky z dovolených a výletů, pohrajte si s nimi a třeba bude pro vás výsledek příjemným překvapením. Najděte si pěkné rámečky. Můžete zkusit i takové ty rámy pro více fotek, z nichž vznikají zajímavé obrazy na stěnu. Věnujte čas výběru a dejte je na místo, kde na ně dobře uvidíte. Vlastní fotky mají tu přidanou hodnotu, že ve vás na chvilku probudí vzpomínky na hezké okamžiky a život bude stát zase za to.

Komentáře

  1. Nic se nemá přehánět. Myslím si, že když je po bytě rozmístěno pár dekorativních předmětů, tak to bydlení zútulní a dodá mu to osobitý vzhled. Já mám například na stole v obýváku a jídelně skleněné tácy , na které si dávám svíčky nebo vánoční a velikonoční dekoraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skleněné doplňky a dekorace jsou super. Já mám například ale velice ráda i starožitný porcelán. Je sice pravda, že v dnešní době už to není až tak trendy a spousta lidí se toho spíš zbavuje, ale já k tomu mám prostě vztah. Navíc pár kousků, které doma mám jsou v naší rodině už desítky let.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

V pracovně trávíme spoustu času. Jak ji zařídit co nejlépe?

Já a moje appka aneb zkušenosti s mobilní aplikací pro bankovnictví