Jak jsme vybírali tašky na střechu

Jak jsme vybírali tašky na střechu

Minule jsem ve svém příspěvku psala, jak jsme se s manželem rozhodovali mezi pálenou a betonovou taškou. Byl to v podstatě jakýsi můj seznam vlastností každé z těchto tašek. Nakonec jsme se rozhodli pro pálenou falcovanou tašku, i když jsme měli několik favoritů. Náš dům je, i přes některé moderní prvky, laděný v tradičním duchu, a proto se k němu falcovaná taška perfektně hodí.

Řeknu vám, že výběr krytiny na dům není nic jednoduchého. Jelikož jsme se chtěli rozhodnout zodpovědně, protože se jedná o dlouhodobou investici, tak nám to zabralo i poměrně hodně času. Ale můžu dodat, že s celkovým výsledkem jsme velmi spokojeni, proto se dlouhé rozhodování vyplatilo. Pokud vás zajímá, proč jsme si vybrali falcovanou tašku, čtěte dál.

Jak jsme hledali

Co se týče našeho domu, jde o novostavbu. Přesto jsme se rozhodli stavět v tradičním stylu, který se nám líbí nejvíce, protože taky interiér chceme zařídit v klasickém stylu, což znamená že chceme koupit nějaký stylový nábytek z masivu. Pro nás to znamenalo, že střecha musí působit klasicky a decentně a dotvářet celou stavbu, ve které jsme použili právě i tradiční prvky, jako například prosklenou stěnu obývacího pokoje, která vede na dvůr, kde chceme sázet keřové růže.

Z těchto důvodů bylo důležité, aby i střecha odpovídala naší představě. Například už od začátku jsme byli rozhodnuti, že nechceme jakékoli krytiny. Mluvím především o plechu, který působí na střeše velmi uměle a nepřirozeně, nemluvě o tom, že je považován za materiál, který mnoho nevydrží.

Betonová taška

Asi všichni znáte termín betonová taška. Ta je označována jako velmi odolná s dlouhou životností. Je samozřejmě mrazuvzdorná a chrání před hlukem, ale také se o ní tvrdí, že je poměrně těžká.

Nám na ní konkrétně vadilo to, že beton obecně působí urbanisticky a moderně (i když je z přírodních materiálů), přičemž my jsme byli orientováni spíše na celkový útulný dojem z domu. Pokud víte, co tím mám na mysli.

Seznamte se s falcovanou taškou

Ani mně na začátku falcovaná taška nic neříkala. Obecně mi žádná taška nic neříkala. Více informací jsem získala až čtením odborných článků na internetu a diskusí pod nimi. Jejich čtením jsem strávila několik týdnů a při tom jsem narazila i na tento typ tašky.

Falcovaná taška je v podstatě klasická pálená taška, která se vyrábí z pálené hlíny, a falcovaná v tomto případě znamená drážkování nebo žlábkování, čímž se odlišuje od jiných tašek.

V článcích jsem se dočetla, že falcované tašky patří mezi lehké, ale přitom nejstabilnější vůbec, a to právě díky drážkám. Kromě toho některé typy těchto tašek bývají větší než běžné, tedy větší, než většinou vidíte na střechách. Proto se jich na pokrytí použije méně a jsou nazývány velkoformátové nebo velkoplošné tašky.

Rodinu bude zajímat i poměrně nízká cena těchto tašek, což se v kombinaci s jejich větší plochou na rozpočtu opravdu projeví pozitivně.

Na všechny tvary střech

Mezi výhody falcované tašky patří také to, že se dá použít i na střechy s malým spádem, což byl náš případ. Navíc by vás mohla zajímat její vhodnost i pro atypické tvary střech.

Tyto tašky jsou také odolné vůči povětrnostním podmínkám a dobře odvádějí vodu. Jde o pálenou tašku, která je známá svou dlouhou životností, kterou i mnoho výrobců garantuje zárukou.

Zajímavostí je, že falcovaná pálená krytina kombinuje tradici s moderností, přesně jako naše prvky na domě. Představte si pod tím to, že se tato taška využívá jak na moderní budovy, tak například při rekonstrukcích historických budov. Pokrývači díky jejímu tvaru, který se různí, umí vyčarovat moderní, ale klasický vzhled.

Montáž

Velkou výhodou, kterou ocení asi každá rodina stavějící dům, je jednoduchá montáž této střechy. Doporučuji však, abyste práci svěřili odborníkům, tak jak jsme to udělali my. To proto, že střecha je opravdu důležitou součástí domu a je lepší, když se pokrývání ujmou lidé, kteří to už někdy předtím dělali. Vyhnete se tak budoucím komplikacím, které mohou celou stavbu pouze zbytečně prodloužit.

Dokonce se se stavebníky můžete dohodnout na nějakých poplatcích za prodlení, díky čemuž budete mít jistotu, že se stavba pokládáním střechy zbytečně nenatáhne. Kromě toho, pokud bude montáž dělaná odborně, tak ušetříte čas a vznikne vám nárok na záruku, kterou výrobce často podmiňuje správnou montáží.

Pálené falcované tašky jsou však v tomto směru dobrou investicí, neboť jak se všude píše, pálená taška vydrží hodně. Zároveň při dobré montáži drážky zajistí střešní ochranu domu před všemi vlivy počasí.

Proto pokud máte rádi tradiční tvary i materiály, které jsou však moderní, a to zejména svou kvalitou, dejte přednost falcovaným taškám. My s manželem jsme s výběrem spokojeni. Najdete různé tvary i provedení, a proto nebude problém vybrat si takový typ, který se vám nejvíce hodí nejen ke tvaru střechy, ale i k celému domu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Interiérová dekorace nemusí být jenom konformace s nevkusem

Já a moje appka aneb zkušenosti s mobilní aplikací pro bankovnictví

V pracovně trávíme spoustu času. Jak ji zařídit co nejlépe?