Světla našeho domova

Naše pomalu vybavená domácnost už téměř nemá chyby. Teď přichází na řadu drobnosti, které je potřeba doladit a podtrhnout tím celkový dojem. K takovým patří i osvětlení celého domu. Světla, svítidla a lampičky – i v tomto případě není nic tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Já, jakožto naprostý laik a světa neznalá, jsem nejdřív potřebovala nastudovat, jaká světla a svítidlá slouží k čemu, jaké jsou mezi nimi rozdíly a hlavně, které jsou jak úsporné a šetrné k životnímu prostředí. Takže něco málo k teorii, ale velmi stručně a takzvaně letem světem.

Žárovky

Dříve používané žárovky s wolframovým vláknem, tak je známe z dob našeho mládí, už se dnes prakticky nepoužívají. Na trhu dnes kralují halogenová nebo LED světla. Co do svítivosti se vyrovnají hravě klasickým žárovkám, mají nižší spotřebu, déle vydrží, ale jsou mnohonásobně dražší. Navíc jsou dnes dostupná ve všech možných tvarech a provedeních do různých svítidel a designových lamp.

Halogenová světla mají vysokou intenzitu svitu a jsou vhodná především tam, kde se velmi často rozsvěcí a zhasíná. Oproti tomu LED žárovky se nejlépe hodí k dekorativním účelům a umožňují regulaci intenzity svícení – stmívání. Podobně jsou na tom kompaktní úsporné žárovky. Led i kompaktní se nejlépe hodí do místností, kde se svítí trvaleji, jako je například obývací pokoj (trvá jim déle, než se zcela rozzáří).

Nejdřív teorie

Abych nekupovala zajíce v pytli a doma se nedivila, co že jsem si to zase přinesla, tak jsem si taky musela projít základním kurzem: Jak fungují označení na krabičce. Víte všichni, co znamenají údaje na žárovkách? Já do nedávna šla po žárovkách, které ukazovaly 40 W nebo 60 W a tím jsem končila. Teď už jsem chytřejší a tak to pro jistotu vypíšu i sem, kdybyste na tom náhodou byli podobně jako já.

Pojmy, dojmy a etikety

W neboli Watt je označení příkonu, tedy kolik energie žárovka spotřebuje. Taková LED osvětlení mají pak příkon třeba od 5 do 50 W. Lumeny (zkratka lm) ukazují množství vyzařovaného světla a jeho intenzitu.

Kelvin (značka K) ukazuje ve stupních barevnost světla. Například klasická žárovka svítící teplou bílou má okolo 2700 K, chladná bílá halogenová žárovka pak třeba přes 3000 K. Ra index je ukazatelem reprodukce barev, takže určuje, jak moc světlo barevně ovlivní barevně prostor a své okolí. Hodnota Ra 100 je ideální, ale čím nižší číslo, tím horší barvy. Spotřeba žárovky jako taková je udávaná Energetickým štítkem (EEA), kdy nejlepší z kategorií je A.

Světlo do domu, slunce do života

Teorii už jsem se našprtala a tak jsem se mohla pustit do samotného vybavování našeho domova. Abych vyřešila velká světla, pořídila jsem do obývacího pokoje klasické stropní lustry pro rozptýlené světlo s halogenovými žárovkami. Té jsou pro dlouhodobé svícení ideální.

Naše rodinka v obýváku tráví většinu večerů a po krátkém průzkumu jsem se přesvědčila, že zde se opravdu rozsvěcí a zhasíná nejméně. Dalším takovým světlem je hlavní světlo v kuchyni, kde jsem se rozhodla využít lustru s pohyblivými lampičkami, abych mohla světelné kužely namířit na různá místa a zabránila tak přílišnému stínění si pod ruce.

Za triumf svého snažení považuji podsvícení LED páskem celou plochu kuchyňské linky. Jako takovou drobnou frajeřinku jsem přidala bodové Led žárovky i do prosklených vitrín se skleničkami na víno, i když je mi jasné, že je budu zapínat jen velmi výjimečně.

Asi nejobyčejnější světla jsem použila do chodeb a koupelny, kde není třeba vymýšlet žádnou parádu. V koupelně navíc máme zrcadlo u umyvadla podsvíceno taky páskem, takže není potřeba přehnaně prosvětlovat.

V ložnici i dětském pokojíčku jsem zvolila světlo na LED žárovky, abych mohla využívat funkce ztlumování světla. V rámci ručních prací jsme k tomu s dětmi vyrobili perfektní papírové lustry podle video návodu na internetu. Nápadů je tam spousty a výsledek stojí opravdu za to. Lampy, lampiony a lampičky.

Obývací pokoj

Abych dodala obývacímu pokoji útulný nádech, přidala jsem do rohů sedačky stojací lampy s regulací intenzity světla. Jsou velmi elegantní a jednoduché s čistým měkkým bílým světlem. Ideální kombinace jasného světla pro čtení knihy a tlumeného světla pro sledování večerního filmu.

Manžel zase rád zkoumá svoji sbírku v knihovně a tak jsem mu pořídila ohebnou lampičku na kolík přímo do poličky knihovny. Takto si může vždy pohodlně oddělat celou lampičku nebo ji jen natočit správným směrem, aby našel požadovaný titul.

Dětský pokoj

Děti si do svého pokojíčku vybraly jako dekoraci moc pěkný lampión s barevnými ornamenty, takže když chtějí pokoj prozářit barvami, zhasnou běžná světla a nechají svítit jenom tento lampionek. Perfektně imituje pravé světlo svíčky, ale je to mnohem bezpečnější.

K psacím stolům jsem jim pořídila vhodné stolní lampy s bílým světlem, ale pevně doufám, že nejvíce úkolů zvládnou s denním světlem, aby si nekazili zbytečně oči.

Ložnice

Stejně jako do dětského pokoje, tak i do ložnice jsem vybavila naše nádherné noční stolky z masivního dřeva malými lampičkami, které lze natočit podle potřeby. Buď si je nasměruji proti zdi, anebo před sebe ke čtení. Děti se zase občas v noci budí a díky dobře umístěným vypínačům najdou světlo velmi snadno i potmě.

Zadarmo drahé

Závěrem bych ráda všechny “šetřílky” poprosila, aby se nebáli investovat do kvalitnějších halogenek a LED osvětlení, protože jejich spotřeba energie, ale hlavně spotřeba žárovek samotných v průběhu let je výrazně nižší. Chápu, že počáteční investice může být výrazně vyšší, ale v rámci let se rozhodně vyplatí.

Sviťte s rozumem

Světla a lustry jsem původně vybírala velmi kvalitní a s jedinečným designem, ale nakonec u mne převládla touha ušetřit a radši jsem se rozhodla pro jednodušší vzhled, případně i domácí tvorbu. Výsledek je krásný a příjemný, dokonce bych některá světla přirovnala k japonskému stylu.

V jednoduchosti je krása, hlavně pokud jde o místa, kde žijeme. Příliš vjemů okolo nám nedovolí si odpočinout a vydechnout. Takže moje rada na závěr této kapitoly zní: “Sviťte s rozumem, šetřete naši Zemi a občas dejte hlavě odpočinout ve tmě.”

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Interiérová dekorace nemusí být jenom konformace s nevkusem

Já a moje appka aneb zkušenosti s mobilní aplikací pro bankovnictví

V pracovně trávíme spoustu času. Jak ji zařídit co nejlépe?